Türkiye’nin Coğrafi Konumu

Türkiye’nin coğrafi konumu Coğrafya 9.Sınıf Coğrafi konum konusundan sonra işlenmektedir. Türkiye’nin coğrafi konumu ikiye alınarak incelenmektedir. Türkiye’nin Mutlak (Matematik) Konumu , Türkiye’nin Göreceli (Özel) Konumu

Türkiye’nin Coğrafi Konumu ve Sonuçları

Herhangi bir yerin dünya üzerinde bulunduğu alana coğrafi konum denir. Türkiye’nin coğrafi konumunu Mutlak konum, göreceli konum ve jeopolitik konum başlıkları altında anlatacağız.

Türkiye’nin Mutlak (Matematik) Konumu

Mutlak Konum (Matematiksel konum) bir yerin Ekvatora ve Başlangıç Meridyeni’ne göre konumudur ve o yerin dünya üzerinde coğrafi koordinat sistemini bildirir.

Türkiye 36°- 42° Kuzey enlemleri ile 26°-45° Doğu boylamları arasında yer alır. Türkiye bu konumuyla başlangıç meridyeninin doğusunda Doğu Yarım Kürede, başlangıç paraleli olan ekvatorun kuzeyinde Kuzey Yarım Kürenin Orta kuşağında yer alır.

Matematik konumun etkileri enleme ve boylama bağlı olarak iki başlıkta incelenmektedir.

Türkiyenin Mutlak Konumu

Türkiye’nin Mutlak Konumunun Sonuçları:

Türkiye’nin Coğrafi Konumu Uç Noktaları

Doğuda: Iğdır-Aralık Dilucu (44° 48′ Doğu Yarım Küre)
Batıda: Çanakkale-Gökçeada Avlaka Burnu (25° 40′ Doğu Yarım Küre)
Kuzeyde: Sinop-İnceburun (42° 06′ Kuzey Yarım Küre)
Güneyde: Hatay-Yayladağı Topraktutan köyü (35° 51′ Kuzey Yarım Küre)

Türkiye’nin Göreceli (Özel) Konumu 

Yeryüzündeki herhangi bir yeri diğer yerlerden ayıran kendine has özellikleri o bölgenin göreceli konumunu ifade eder. Ayrıca yer şekillerine, denizlere, kıtalara, komşu ülkelere, önemli yollara, geçitlere, sanayi kuruluşlarına, yeraltı zenginliklerine, ticaret, nüfus özellik ve yapısına, turizm, uygarlık ve kültür merkezlerine göre konumu özel konumu oluşturur.

Yer şekillerine göre konum: Bir yerde görülen iklimin koşullarını o yerin doğal bitki örtüsünün özellikleri ve dağılışı, o bölgedeki tarımsal faaliyetlerinin dağılışı ve etkileri, ulaşımını, beşeri ve ekonomik faaliyetlerini etkiler.

Denizlere göre konum: Bir yerin İklim koşullarını, doğal bitki örtüsünü, ürün çeşitliliğini, turizm, ulaşım, sanayi ve ticaret gibi özellikleri etkiler.

Önemli yollar ve geçitlere göre konum: Önemli kara ve deniz yolları üzerinde bulunan yerleşim merkezlerinde sanayi ve ticaret gelişmiştir. Dolayısıyla bu bölgelerin nüfus yoğunlukları da fazladır.

Önemli güç (Siyasi, Askeri, Ticaret, Turizm, Kültür, Uygarlık, Doğal kaynak) merkezlerine göre konum: Bölgenin uluslar arası platformda yerini belirler. Bu durum jeopolitik başlığında daha ayrıntılı işlenmektedir.

Türkiye’nin Göreceli Konumunun Sonuçları:

Türkiye’nin Jeopolitik Konumu

Bir yerin askeri gücü, siyasi gücü ve ekonomik gücü bakımından önem arz etmesi jeopolitik olarak adlandırılır.

Jeopolitik konum; dünya üzerinde herhangi bir yerin veya ülkenin çeşitli özellikler açısından başka ülkeler tarafından önem arz etmesine denir. Jeopolitik konumu belirlemede, jeopolitik kriterler kullanılır.

Türkiye tarih boyunca verimli tarım topraklarına, yeterli su kaynaklarına sahip olması, ulaşıma elverişli olması, ılıman iklim koşullarını yaşıyor olması ve eski karalar topluluğu olarak bilinen Avrupa, Asya ve Afrika arasında köprü durumunda bulunması nedeniyle çeşitli medeniyetlerin kurulup geliştiği bir yer olmuştur.

Göreceli konum bir ülkenin kendine has özelliklerini barındırır.

Türkiye’nin Jeopolitik Konumunun Sonuçları

Türkiye’nin coğrafi konumu pdf coğrafya ders notunu indirmek için tıklayınız.

https://drive.google.com/file/d/1GnZpnEoBiUib8AiLFwlEClCOwIFTTMRM/view?usp=sharing Bu kazanıma ait diğer dersler için aşağıdaki konuları tıklayınız.

Türkiye’nin jeopolitik konumu

derscografya.com/turkiyenin-jeopolitik-konumu/

Coğrafi koordinat sistemi

derscografya.com/cografi-koordinat-sistemi/

Coğrafi Konum ve Özellikleri

derscografya.com/cografi-konum-ve-ozellikleri/i/

Exit mobile version